Албена Александрова е известен моден експерт и дизайнер.
Завършила е “Славянска филология” в Софийския Университет  и Школа по моден дизайн към Института по маркетинг - София, при известния дизайнер Георги Колев. По-късно специализира в Миланския Университет БОКОНИ - "Моден маркениг на  луксозни стоки”.

През 1991 г. създава марка “Рошавата гарга”, която става водеща в дамската мода и в чиято история има над 120 арт креации - модни ревюта и фешън спектакли. Колекциите й се радват на успех, освен в родната България, в Италия, Франция, Холандия, Русия и Америка.

Впечатляващ е списъкът й с благодарни клиенти, приятели и знаменитости, които са нейни последователи и верни фенове като - Лили Иванова, Аня Пенчева, Нона Йотова, Елена Петрова, Стефания Колева, Кристина Димитрова, Искра Радева, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Ивана и много други.

За една от любимите си колекции “Нейно Величество панталона” 1999, дизайнерът кани  за лице Стефка Костадинова - световна рекордьорка в дисциплината скок на височина. 
“Роклята може да е душата на една жена, но Панталонът е нейния характер” - казва Александрова.

“Моя страна, Моя България” , както й “11.11.11.” с участие на модели на Ед Харди, са колекциите на дизайнера излъчвани по FTV.

През 2003, Албена посвещава колекцията “Облечена в бизнес” на своите баба и дядо, откъдето е наследила и модния занаят.

 “Отраснах сред красиви платове, от които баба ми шиеше за нас рокли. Не обичам скучната конфекцията. Научих се да бъде различна и елегантна. Жените около мен, и майка ми, и баба ми ме възпитаваха непрекъснато на това. Те участваха в моето изграждане като дизайнер, без дори да подозират. Имах своята първа пелерина от туид с червен хастар и любима плисирана пола от шотландско каре.
Дядо - бащата на майка ми, работеше в "Българска коприна” и никога не излизаше от вкъщи без копринена вратовръзка и бомбе”. АА

 

 

 

В две поредни години 2005- 06 LAVAZZA канят Албена Александрова да направи за тях колекции по теми “Първа класа” и “Жената котка” при представяне на годишния календар на известната марка кафе. Вдъхновена от провокативните визии, дизайнерът изгради част от самолет на сцената на хотел “Кемпински Хотел Зографски”, на чийто фон
паказа модели в стил “фюжън” - тенденции от 50-те на миналия век умело съчетани със сексапилното  излъчване на днешните супергероини.
За първи път в историята на престижната марка се кани един и същи дизайнер да прави колекция в две поредни години. Този жест вдъхнови още повече Албена и тя създаде супер футуристична Жената Котка в следващото си ревю за LAVAZZA.

 

 

През 2008, Албена прави своя впечатляващ ревю-мюзикъл “Ах, този град” с участието на Орлин Павлов, Стефан Щерев и театър “4xC”.

“Пролет пукна” 1993, “Елате ме вижте” 1995, “След 10 години…”2001, “Огледалото”  2003-04, “Гърбът - лицето на нашата дреха” 2005, “Афродизиак” 2006,  “Един ден повече мода” - високосно затопляне - 29 февруари 2008, “Окована в красота” - глобално затопляне 07-08,
“Алегрия” 2015”, “Москва не вярва на сълзи” 2016 са малка част от артистичните наименования на нейните ревю-спетакли.

През 2009, Албена е поканена да участва със свой ревю-спектакъл в Рим, по случай деня на Рим - 29 юни. “София поздравява Рим” е мотото на спектакъла, случил се сред прекрасните градини на прочутия замък “Сант Анджело”. Сред множеството ВИП персони и гости, се откроиха имената на Марко Ди Стефано, зам.областен управител на регион Лацио, Силвио Ди Франча, известен италиански журналист и бивш зам.кмет по културата на община Рим, Антонелла Ди Джусти, кмет на историческата част на Рим, журналисти от много италиански медии, в т.ч. и от „РАИ Уно”.

През 2012, Албена създава моден пътепис в дрехи - една круиз колекция снимана на кораб по време на пътуване и водена от колоритната мисъл, че “най-прекрасното женско качество е Безразсъдството”! 
Поканена специално от Съюза на художниците в България и лично от Анжело Красини, тази морска колекция бе показана изключително нестандартно в Галерия “Шипка 6”. 
През 2015, Албена е поканена да открие първото издание на Софийската модна седмица. “След мръкване" - една лятна колекция на дизайнера Албена Алекандрова от модни алюзии към знакови джаз парчета на Боса Нова. Една колекция на Рошавата гарга, за която Албена казва: “тя е извън всякаква категория”! Тя е моят морски любовен флирт!”.
 

През 1996 Албена заминава за Париж, където практикува мода в централата на Yves Saint Laurent. Две години по-късно става негов представител за България, а от 2000 година добавя в своя бутик марките Sonia Rykiel, Nina Ricci, Cacharel, Jean-Louis Scherrer, Castelbajac, Faust.

През 2001 в Париж среща Hanae Mori. Същата година става неин изключителен представител за България с линията й HАUTE COUTURE.

През 2002 година, Албена създава КЪЩА ЗА ВИСША МОДА - АЛБЕНА АЛЕКСАНДРОВА. Изработва облекала “по мярка”, консултира и работи индивидуално за своите престижни клиенти.
“На тиха софийска улица в центъра на града се намира един от архитектурните паметници на София, строен в късен сецесион, в началото на XX век. След основен ремонт, който запази духа на сградата и времето, първите два етажа се превърнаха в бутик и Къща за Висша мода. Така на втория етаж се появи Първата в България Къща за Висша мода АЛБЕНА АЛЕКСАНДРОВА. ….” из печата.

 

 

През 2001 година, по случай 10 годишния юбилей на модната къща,  Албена създава  награда - статуетка  РОШАВАТА ГАРГА в две категории: “Клиент на годината” и “Най-силно медийно отразяване”. Статуетката е изработена от талантливия бижутер Анжело Красини и до 2016 г. се връчва годишно. Нейни носители са известни дами от бизнес и арт средите на България, като Боряна Радева, собственик на "Евромаркетгруп",  Диляна Грозданова, собственик на медийна група, Надя Божкова - "София Франс Ауто", проф. Мария Радева, проф. Антоанета Василева, Евелина Колева, Анна Фантуси, Стефка Костадинова, Нона Йотова, Радост Драганова, Антоанета Рапонска - БНТ2, Мария Георгиева - списание "ЕЛ", Мария Мичева, Кремена Халваджан, Гала и екип - "На Кафе" - Нова ТВ, Професор Любомир Стойков, Николай Бареков - ТВ 7, Иван Радев - Юнион Груп. Дълъг е списъкът с притежателите  на Статуетка РОШАВАТА ГАРГА - известни журналисти, дългогодишни модели, работели за Албена Александрова, водещи на лайфстайл предавания.
През 2017 г. Албена Александрова продава марка РОШАВАТА ГАРГА на своя дългогодишна клиентка Габриела Колева, която продължава да разработва и твори в областта на модния дизайн.

 

Албена Александрова е канена три пъти да облича куклата Барби по неин модел. Една от темите й е: “Да спасим София от боклука!” и тя облича своята Барби от отпадъчни материали, събрани от улицата.
“SOS Sofia!”. Куклата е продадена на търг, а парите са дарени за каузата “Да изчистим София!”.
МТЕЛ България кани Албена Александрова да създаде авторски панел за телефон  “Samsung”. В неговата визия е вплетена историята на "Рошавата гарга”.
                                                                                                               "Гарга - в клетка не седи,

                                                                                                                       в модна дреха

                                                                                                                          тя отлита…”
                                /От стихосбирка "Рошавата гарга", посветена на любимата дъщеря Албена от поета Лозан Такев/
Албена работи със студенти по мода и дизайн от Художествената академия, Нов Български Университет, Варненски Университет и др. Всяка година, тя провежда конкурси за млади дизайнери, като целта й е да помогне на младите и талантливи колеги в изграждането им като имена в модния бранш. Условието за участие е проекта да бъде изработен от начало до край - от рисунката до ушиването на дрехата, под контрол на моделиера на модната къща. Успешните модели участват на ревю на "Рошавата гарга", заедно с моделите  на Албена Александрова.
Няколко поредни години, госпожа Александрова е председател на журито за млади дизайнери на “Панорама на професионалното образование”, организирано от Министерство на образованието и науката.
Артистичните заложби отвеждат Албена до създаване на ТЕАТЪР В КЪЩА, където тя поставя своя дипломен спектакъл по Агнешка Ошецка - "Когато няма апетит за череши” и “Звездите вече не светят” ОСТАВА “Един куфар живот”. Албена  завършва специалност  “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския Университет в класа на Николай Георгиев и в този спектакъл тя е режисьор и костюмограф.
В главните роли - Нона Йотова и Стефан Попов.
“Театърът, този, който познаваме и сме общували досега /векове наред/, остаря, овехтя… И съблече кожата си. Но не навлече друга, а промени природата си, цялото си тяло… Той  вече не разчита на това само да бъде слушан, нито да бъде гледан. Той иска да се случва - тук, сега с нас…”
През 2005 година Албена е поканена за водещ на лайфстайл предаване “Долче Вита” - Телевизия “Европа”.
През 2006 година Албена е главен стилист на предаването “Огледала” по БТВ.
През 2008 година собственика на ТВ 7 кани Албена да направи свое модно предаване. Появява се  рубриката “Мода с Албена Александрова” в сутрешния блок на телевизията, а година по-късно, тя е автор и продуцент на “Фешън вирус” по ТВ 7.
В пет рубрики - “В пробната”, “Фешън диагноза”, “В първо лице”, “1/3”, “Не гледай тази рубрика”, всяка събота, водещата търси модата в заобикалящия ни свят и показва различните й аспекти. Известни личности са гости на предаването и споделят тайната си на техния “Фешън вирус”.

 

 

През 2010 година става Главен стилист на ТВ 7 и News 7, афилиейт на СNN  за България. Албена налага нова ТВ култура в стила и начина на обличане и представяне на водещите на различни предавания.
Телевизионният формат “Музикална академия” кани Албена за стилист, където тя облича Етиен Леви, Стенли, Кичка Бодурова, Петя Боюклиева и Коцето Калки.
През 2007, Албена реализира своя 15-годишна мечта.
След обучение в Шварцвалд през 1991,  за управление на салони за красота, тя  става за кратко представител на козметичен бранд за България.
Силно е нейното желание да създаде своя BEAUTY FARM, където модата, грижата за тялото и добрия външен вид ще си подадат ръка.
И така, през 2007,  се появява Галерия за масаж РУДРААКША - едно различно място за дълбока релаксация и презареждане. Албена, повлияна от уникалната Азия,  се инициира в Рейки, започва да се занимава с Шиацу и Тайландски масажи.  Специално селектира класически и източни техники и терапии, създава и елегантен интериор, в който, клиента да се наслади на своето лично пространтво. Пътува до Тайланд, където обучава своя екип в изкуството на масажа, до Индия, за да се потопи в древната философия на Аюрведа, после до Бали,  за да се наслади на  КРИСТАЛОТЕРАПИЯТА.
“Ние не правим просто масаж. При нас това се нарича изкуство!” - споделя  създателката на РУДРААКША.

 

 

Албена се занимава активно със Сакрална архитектура на женското тяло -

една изключителна практика за правилното построяване на тяло ни - Храмът на нашата душа. Води индивидуални занимания със свои клиентки.
Албена има своя издателска къща “Александрова дизайн”.
Пише стихове, есета, издава книги на своя баща - известен поет, сатирик, публицист, автор на песента “Северина” - Лозан Такев.

 

През  2015 г. завършва с отличие и грамота магистратура - “Лайфстайл журналистика” в Софийския Университет при проф.д.н. Любомир Стойков.
През 2016 година дизайнерът издава своята книга “Елегантност и стил в 7 стъпки с Албена Александрова” - пътеводител към изискан личен стил в бизнеса и живота.
Албена организира семинари за “Изграждане на личен и професионален моден имидж” чрез индивидуални и групови консултации.
Прави персонални стайлинг консултации на свои клиенти и дава насоки при подновяване на сезонния гардероб.
“Да притежаваш собствен стил е въпрос на самочувствие”. АА
Водена от идеята да обедини артистичните хора в България се появява CAFE SOCIETY by Albena ALEXANDER.
“Искам да обединя български творци в областта на дизайна - облекло, бижутерия и аксесоари, предмети за дома, както и наши талантливи художници. Използвам символиката на  Cafe Society, на авангардното му значение и прехвърлям  към родните автори, достойни за представяне извън страната ни. Ще спомена имената на Даниела Андреевска - бижутер с уникален почерк, Тео Лулчев - различен в звученето си, Виолета Найденова, в чиито ръце кожата танцува, моя милост - с колекция  облекла в стил “easy to wear”. Ще представя една интересна колекция от картини и художници - Академик Дечко Узунов, Професор Вихрони Попнеделев, Иван Георгиев - Рембранда, Димитър Казаков, Енчо Пиронков, Генко Генков, Константин Щъркелов, Златьо Бояджиев, Жул Паскин, Алесандър Бешков, Петко Арнаудов, Ники Янакиев и много други.” Албена Александрова.
Албена Александрова е  три пъти носител на най-престижната награда за мода “Златна игла” в България, както и на много други награди  в областта на модната индустрия.

 

НАГРАДИ:

 

1997 - Награда за ВИСША И АВАНГАРДНА МОДА в раздел “Модни къщи и галерии”

 

2001 - ЗЛАТНА ИГЛА за Дизайнер на годината - АКАДЕМИЯ ЗА МОДА

 

2002 - Номинация за INTERNATIONAL QUALITY CROWN AWARD - London
2004 - ЗЛАТНА ИГЛА  за Дизайнер на годината - АКАДЕМИЯ ЗА МОДА

 

2004 - Номинация за ВЕЛИКИТЕ ЖЕНИ НА 21 ВЕК - Американски биографичен институт
2005 - награда УЛПИЯ СЕРДИКА за най-добър интериор на бутик “Рошавата гарга”

2005 - награда на УЛПИЯ СЕРДИКА  за НАЙ-ЕЛЕГАНТЕН ДИЗАЙНЕР
2006 - ЗЛАТНА ИГЛА за Дизайнер на годината - АКАДЕМИЯ ЗА МОДА

 

 

2008 - МИСИС - ДАМА  на годината

 

2008 - ДИЗАЙНЕР НА ГОДИНАТА

 

2009 - БИЗНЕС - ДАМА на годината
2014 - ЗА ПРИНОС В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
           “Панорама на професионалното образование” - Министерство
            на образованието и културата
2015 - ЗА ПРИНОС В ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
           “Панорама на професионалното образование” - Министерство
            на образованието и културата