ПОПАЙ МОРЯКА СРЕЩУ ДАВИД НА МИКЕЛАНДЖЕЛО!

ОЦЕНИТЕЛИ ИЛИ ЦЕНИТЕЛИ? ИЛИ…
ПОПАЙ МОРЯКА СРЕЩУ ДАВИД:))

Ето ме и в известния PAWN SHOP:)) Вероятно сте гледали Aмериканското реалити “Спецове в заложната къща” по History Chanel, A&E Network. Е, това се случва тук, в Downtown Las Vegas. Главните герои са семейство Харисън, чийто бизнес стартира 1989 г. и както почти всичко във Вегас е отворен 24/7.

С лекота открих в Pawn Shop множество литографии на Пикасо, чиито цени стартираха от 2000 долара до към 8000.  И Салвадор Дали не беше подминат.  Любезно ми обясниха, че репродукциите  са между 131 и 200-ят отпечатък от 500, но с оригинален подпис на самият Пикасо:)) За по-голяма тежест присъстваше и името на Марина Пикасо – неговата внучката, част от които били предоставени от нея. Навремето, майка ми работеше в издателство “Български художник” и вкъщи има албуми с литографии на най-големите художници и подписани от тях:)) Дали пък да не се пробрам и аз в  Pawn Shop:)))))
Влизам в ролята на “Тома Неверни”:)), защото, тук, фланелка или топка с подписа на известен бейзболист може да струва и повече от един Пикасо:))) Интереси:)))
А, на въпроса ми знаят ли кой е Фердинанд /Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобурггодски/ – княз на България от 1887, те поклатиха глава в знак на отрицание, но с усмивка!! Тогава, как експертите ще оценят една сребърна табакера или златно бижу с брилянти от царските покои?
Ами, само като материал:)))))))
Но, в Америка са номер едно, дори за да влезеш при тези ОЦЕНИТЕЛИ, чакаш на завидна опашка:))

Е, както е известно, имаме някои културни разминавания  в географските ширини:))). След като хотелският  и казино магнат Стив Уин е дал 28 милиона долара за статуята на „Попай моряка“, колко ли би дал за “Давид“ на Микеланджело?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *