Колкото повече напредват съвременните технологии на изработване и ушиване на модните атрибути, толкова повече, ние, дизайнерите, някак се опитваме да се съпротивляваме на тази обезличаваща ни масовизация. Да ходим в един стил, защото е "модно", да обличаме дрехи от некачествени материали - "дрехи-еднодневки", да носим реплики на Големите в модата, но пресъздадени някъде из китайските села.... и на какво ли още ще станем свидетели Госпожо Суета?!

Всичко това започва ужасно да омръзва, особено на модните ценители, за които Модата не е само марка и които няма да си купят дрехи от огромните четириетажните магазини, където думите "Copy-Paste" са библията при създаването на една дреха.

Носталгията по наистина Високия стил и класа на модните шедьоври в последно време се усеща при избора на скъпи материи, уникални кройки, специални аксесоари.

"Дори във века на матрицата всеки има своя пръстов отпечатък!” - АА

Персоналният избор на стил, желанието да притежаваш Уникат, създаден от Големите имена в модата като Ив Сен Лоран, Соня Рикел, Жан Луи Шерер, Ханая Мори, Алекзандър Маккуин, Нина Ричи, Мишел Пери и мн други, родиха стилът ВИНТАЖ или ВИНТИДЖ. Неговото произношение зависи от транслитерацията, а смисълът е вдъхновен от винарството. VINTAGE или "добра реколта" е нещо направено в даден период и дадена година. Добре отлежало и достигнало до наши дни, то носи духа на историческия разказ за епохата, в която се е появило.

Интересът към Винтидж вълната е точно от това време 90-те години на миналия век, когато известни Холивудски актриси започват да се обличат в дрехи от минали епохи.

ВИНТИДЖ  модата е за ценители. Да притежаваш дреха, ушита лично от Големия Ив Сен Лоран , е истинска ценност за модните познавачи. Някои от модните дизайнери не са сред нас вече, но ни оставиха богато наследство. Други са продали своята марка на луксовите монополисти, но ще запомним техните уроци по стил, автентичната и оригинална идея за специалната дреха.

Великият СЕН ЛОРАН  казваше, че "Модата се променя, но стилът остава!”.

"Моите дрехи се предават от майка на дъщеря. Те са наследство. И винаги ще са актуални".

Е, това е Ив! Да живее Кралят!

Някои от дрехите са имали предишни притежатели, други са свързани с интересни истории...

Но когато си купуваш ВИНТИДЖ, си купуваш начин на живот! Притежаването на подобни вещи, чиято история разкрива друга култура, те учи да цениш притежаваното и те задължава да му отдадеш заслуженото.

И нещо много важно!

КАК ДА РАЗЛИЧИМ ВИНТИДЖ МОДАТА ОТ ДРЕХИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА!

1. Те носят подписа на Големи имена в модата, свързани с Висшия шев, познати и признати в целия свят.

2. Винтидж стила се дели на три периода:

а/ 1920 - 1960 г.

б/ 1960-1990 г.

в/ 1990-2005 г. най-тежките за майсторите на Висшата мода и в същото време едни от най- силните. Те се бореха да докажат, че Висшата мода все още е възможна във века на масовизацията.

3. Предава се фамилно, докато не попадне на някой аукцион и смени собственика с колекционер.

4. Тези дрехи са видимо висок клас и не попадат в дрехите за ширпотреба. Скъпи платове, ръчна работа, перфектни кройки.

Дори и не добре запознатите, ще направят разликата след тези подробни обяснения!

Тук, в моя сайт, на нашата ВИНТИДЖ експозиция, ще срещнете имената на:

1.ИВ СЕН ЛОРАН - КРАЛЯТ!

Под своя гриф Лоран осъществи някои революции във вкуса, въвеждайки в дамския гардероб доста мъжки дрехи като блейзера, тренча, коженото яке, но най-вече костюма ТАЙОР С ПАНТАЛОН. Костюмът на Марлене Дитрих!

Ив е признат за създателя на “прет-а-порте” - конфекция с дизайнерски почерк, така се появи линията РИВ ГОШ, а по-късно и ВАРИАСИОН.

Гениалният модист пръв направи реверанс пред ретрото и през 1971 възкреси уникалната изтънченост на 40-те.

2.СОНЯ РИКЕЛ - “кралицата на плетивата” - с уникални облекла и аксесоари, сред които и чантата  Мадона, разработена специално за неин клип. Модел, който и до сега продължава да бъде актуален за марката в различни интерпретации.

3.МИШЕЛ ПЕРИ - с модел ботуши от 1995 г.  - ЛУИ XIV, с които печели награда за модел на годината и обущар на 95-та!

4.КРИСТИАН ЛАБУТЕН - с класическия модел обувки, разработен специално за шоуто на Парижския КРЕЙЗИ ХОРС и след това попаднал на витрините на луксозните бутици.

5.ДЖАНИ ВЕРСАЧИ - кашмирено палто на Джани Версачи от 1996 г., година преди да бъде застрелян пред дома си в Маями.

6.РОБЕРТО КАВАЛИ - с модел - рокля с жилет от ревюто му през 2002, специално за откриването на първото му кафе-бутик във Флоренция, реконструиран в характерните за неговия стил животински щампи.

МАРКИТЕ:

7.ГУЧИ - със знаковия си модел БАМБУК - ПЪРВА ЛИНИЯ.

8.ЗАНОТИ - с фрапантната си -  РИБЕНА КОСТ.

И ОЩЕ:

9.ГАЛИАНО  за КРИСТИАН ДИОР.

10.СТЕФАН РОЛАН за ЖАН ЛУИ ШЕРЕР - с линията си ДЕМИ КОТЮР.

11.ХАНАЯ МОРИ - HAUTE COUTURE.

12.БАРБАРА БУИ.

13.НИНА РИЧИ.

14.ПИЕР БАЛМАН.

ВИНТИДЖ КОЛЕКЦИЯТА СЪДЪРЖА  ЕМБЛЕМАТИЧНИ МОДЕЛИ на световни дизайнери, в които е вплетен почерка на автора, творил за определена марка и са знакови за самия бранд. Те ще останат в модната история и ще напомнят за една епоха на високия клас и стил, в която ОТ КУТЮР /HOUTE COUTURE/ или Висшата мода беше призвание.

Колекционери и ценители, които се вълнуват от ВИНТИДЖ мода,  могат да свържат с мен чрез контактната форма на сайта ни.

 

ВИНТИДЖ ЕКСПОЗИЦИЯ В РАМКИТЕ НА БАЛКАНСКА СЕДМИЦА НА МОДАТА