ГРАДИНИТЕ НА КОНСТАНТИНА В РИТЪМА НА ДЖАЗА

ГРАДИНИТЕ НА КОНСТАНТИНА
ЖИВОПИСНО ЗАСВИРИХА В РИТЪМА НА ДЖАЗА
 
УНИКАЛНА ДЖАЗ ВЕЧЕР В ПЧЕЛАРОВО
 
 
 
Звъня на Силвия, моята любима Силвия, казвам й: “Моля те заведи ме на нещо уникално и различно. Зная, че добруджанския край винаги крие изненади и то зареждащи с високи вибрации.” А, тя: “Джаз вечер?”… знае, че обичам. Създала съм модна колекция стил Боса нова – “След мръкване”… изпълнена с джаз, омайващ ром и целувки от мокрото нощно небе, избродирано с безброй звезди… „авантюристична, по Александровски”!
 
 
Така, тя ме заведе на едно уникално по рода си място – село Пчеларово, в къщата на оперната прима Константина Петкова. Жена-Вселена!
 
 
 
Този чуден дом с уникални градини е добре познат на интелектуалния елит на България, съдейки по богатия списък с гостували известни българи тук.
 
 
 
 
“Градините на Константина” са притаили едно особено дихание, едно вълнение от случващото се сред пъстрите цветя и приканващи алеи на вълшебството, наречено изкуство.
 
 
 
Да си част от този „интелектуален лукс” е приоритет.
Тук, в този “арт-чифлик” е гостувал самият Йордан Йовков, създателят на Албена:)). Често са наминавали и Дора Габе, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Димитър Талев… дълъг е списъкът, пропит от ароматите на тези, които са били тук и сякаш още не са си тръгнали. И звучат най-мелодичните звучи от “Песента на колелетата”, там, нейде из градините…
 
 
Бях много впечатлена от целия този артистичен разкош и изненадана от срещата с неочакваното богатство от личности, събития и идеи… Константина е превърнала обора на Дядо Петко в арт-арена, а семейната къща в етнографско изживяване и собствена певческа школа.
 
 
 
Музите са се настанили трайно в къщата на Константина. Тук си правят срещи Театърът, Музиката и Поезията, а често дните са посветени и на Живописта.
 
 
 
 
Вечерта в арт-чифлика беше заредена с „лудостта“ на джаза – “Лятно настроение”. Първото събитие за сезон 2018. Нейни гости бяха музикантите от световна величина – Антони Дончев – пиано, Димитър Семов – ударни и Борис Таслев – контрабас. Взривяващо, изпълващо с мечтания и нестихващи енергии.
 
 
Когато човек си тръгва от такова събитие и лекия добруджански бриз му партнира, му се иска да се върне в онази магия… на вечното, което те кани и пак, и пак, и пак… да отпиеш от голямата чаша, наречена изкуство!
 
 
 
 
 
 
Силвия изпълни моето сърце с много красота и джаз-емоции, различни от конфекционното и познатото, като ме покани да бъда част от този “артистичен дом” в село Пчеларово. Запознах се със самата Константина, за която дълго време ще разказвам и пиша. Другата седмица ме е поканила на кафе сред нейните уникални градини. Очаквайте повече за изключително богатия й и интересен живот в блога на Албена Александрова – www.albenaalexander.com
 
 
 
 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *