„ОНГЪЛА“ – ЕДИН СПИРАЩ ДЪХА УРОК ПО БЪЛГАРЩИНА!

 
Интерактивен прочит на българската история в село БЪЛГАРЕВО, в близост до Каварна.
[space size=“20px“]
 
 
[space size=“20px“]
Когато заговорим за история винаги се сещам за “Баудолино”, любим мой роман на Умберто Еко. Този,
 да го наречем „постмодерен Фантазьор“, създал различни исторически митове, които водят до едно – да създаваш история това е власт. Или една добре измислена “технологогия” на манипулации и начини  за влияние…
Колко години човек учи история в училище? И колко пропиляни часове зад гърба му, за да стане на определена възраст и разбере, че всичко, което някой му е наливал в главата е голяма доза измишльотина, угодна на някого в даден момент. Да, ако споделяме Наполеоновата версия, че историята се пише от победителите, то махаме с ръка и… добре. Но, когато говорим за родната ни история, за това, което сме НИЕ – БЪЛГАРИТЕ,  не можем да останем безразлични към един съвременен прочит на всичко научено досега.
 
И така, попаднах в ОНГЪЛА – едно място, от което не исках да си тръгвам и някак неусетно изминаха 45 минути в разглеждане на аудио-визуалната експозиция по българска  история. Но, когато срещнах завладяващата  личност на нейния създател – Валентин Симеонов, се загубих съвсем във времето и пространството. Сякаш нямаше значение.
Вальо очаква с нетърпения да му задаваш въпроси, което след разгледаното и чутото в 9-те зали на историческия лабиринт неминуемо се случва.  С много любов и голямо желание разказва за България, за нейната историческа роля в изграждането на Европа и не само,  обяснява различните гледни точки, преобръщащи историята, доказателства, факти, цитира имена на наши историци, дати и събития преди Христа и след Него от календара на Българите…
И през цялото време използва думата ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
Не случайно! Искренно му завидях за тази енциклопедичност!
Винаги съм била горда от това, че съм Българка! Зная, че не съм се родила случайно тук, по тези земи. Земите, по които “намерените артефакти респектират с възрастта им и неповторимата си красота”.
[space size=“20px“]
 
 
 
[space size=“20px“]
Питам го защо точно ОНГЪЛ? Той се усмихва и продължава:
“Силите ми стигнаха да построя съоръжение от дърво, а когато Аспарух е разширявал границите на съществуващата държава е построил дървено укрепление, което е нарекъл Онгъл, звучеше символично. Акцентът не е само върху събитията около идването на Аспарух или около славната битка при Онгъл, мястото е исторически обзор, който обхваща огромен период – от най-древната цивилизация до наши дни“.
 
[space size=“20px“]
 
[space size=“20px“]
ОНГЪЛА превръща запознанството с българската история в много вълнуващо и интересно преживяване. Не досадно и сухо, както може би за някого са часовете по история. Това място обезателно трябва да бъде посетено от всеки българин. Освен интересният исторически разказ, тук, човек има възможността да изживее случващото се и чрез модна разходка из времето. Може да си облече ризници и  шлемове, да използва мечовете на българските воини от Средновековието. А, книгата на Валентин Симеонов “Девет разказа за Българските земи” ще допълни и обоснове вербалното историческо минало на експозицията в село Българево.
[space size=“20px“]
 
[space size=“20px“]
ОНГЪЛА посреща хора от различни националности. Румънци, руснаци, американци… Те са изненадани от това, което научават за България. Някои респектирани, други спорещи… Все пак, историята я пишат победители:))
Но е едно е сигурно – Българските находки определено ще преподредят и пренапишат както българската, така и световната история, защото свидетелстват за много по-древна цивилизация на живелите тук и „допълват световната наука с нови факти и предизвикателства”.
[space size=“20px“]
 
 
 
Не ми се искаше да си тръгвам, тук ухаеше на българско… Вальо не спираше и не спираше да разказва разпалено за нашето минало… Но сякаш с болка на сърце каза: “Докато съм жив и това тук ще го има, за после не знам…” .
 А, после?  После… стана полунощ…  в лето 7526… Или 5508 години преди Христа и 2018 след…  от нашето сътворение!
 
 
[space size=“20px“][space size=“30px“]
 
[space size=“20px“]
 
 
[space size=“20px“]
P.S ОНГЪЛА се намира на изхода на село Българево, в посока нос Калиакра. Експозицията е открита през 2014 година. Интерактивният исторически разказ, случващ се в 9-те лабиринта е преведен на 7 езика.
 
“Ние предлагаме девет разказа, оформени като приказки за историята на земите, народа и държавите ни, за това, за което се говори, се илюстрира картинно… Един разказвач при нас разказва историята… на траките, разказва историята на българите и на българските държави…” , обяснява Валентин Симеонов…а , в очите му… Любов… Любов към България…
[space size=“20px“]
 
 
 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *