ДЯВОЛА НОСИ ПРАДА ИЛИ МИРАНДА СРЕЩУ АННА!

 

 

 

“Дявола носи Прада” или Миранда срещу Анна

Държах два билета за кино в ръката си и втренчено наблюдавах стъкления аквариум, в който се пукаха, изхвърчаха, биеха се в стъклото и падаха на надолу царевичните зърна, докато се превръщаха в бели пухкави облачета. После попадаха в нечия уста и там всичко приключваше.
Каква метафора!
Отивах да гледам “Дяволът  носи Прада” за втори път. Не защото чак толкова ми е харесал, въпреки брилянтната игра на Мерил Стрийп, а просто заради приятелки.
Те се вълнуваха, едната – почитателка на Прада, а другата беше чула, че за прототип на Миранда Прийстли е взет образа на главната редакторка на американския “Вог” – Анна Уинтур.
Седнахме в препълнения салон и зачакахме, похрупвайки солените пуканки. Аз разпалено разказвах за Прада, една интересна марка с още по-интересен маркетинг, докато Дяволът не се появи на екрана.
Ослепителната Мерил, така ни погледна, че дъха ни спря на мига. Пронизващият й поглед издаваше нейната безкомпромисност, нетърпяща възражения. Свръхамбициозна, готова да смачка всеки, който й се изпречи по пътя, Миранда Прийстли е влиятелна главна редакторка на модно списание.
Тя е кошмарът на своите служители, които пърхаха и подскачаха с угоднически реплики около нея, точно както пуканките в онзи стъклен аквариум. А накрая биваха изяждани.
 Подчинените й споделят, че от тях се иска и невъзможното, а думата човечност не съществува в нейния речник! Андреа Сакс – младата й асистентка е единствената, която успява да угоди на прищевките и често на глуповатите й капризи. Но, света на модата е такъв! Ако искаш да успееш, минаваш „през трупове”! Ако искаш да си на върха, ежедневно се бориш за това! Тук всяка една грешка се наказва фатално.
Както вече ви казах, за прототип на този филмов образ е използвана Анна Уинтур, макар и тя самата да не се припознава в тази роля. Вероятно да се видиш отстрани в образа на “кучка” не е най-приятното нещо, но с доза за самоирония и чувство за хумор самата Анна се явява облечена цялата в “Прада“ на премиерата на кинолентата. Винаги сдържана, с хладен поглед, критична към всичко и всички, без нея не минава ревю. Тя е винаги на първия ред с емблематичното за нея късо каре и тъмни очила. Казват, че зад очилата прикривала настроенията и реакциите си. Тя има достъп до колекциите на дизайнерите още преди да са стъпили на котешката пътека.
Тя избира тоалетите, които да бъдат показани на техните ревюта. Когато “Прада” лансира облекла с десен на банани, медиите се съмняваха, че това ще има успех, но когато самата госпожа Уинтур се появи с този десен предизвика пълен фурор и масови истерии. Това се казва силно влияние в лайфстайла! Да хващаш вълната, да налагаш тенденции, да определяш какво ще се носи през сезоните и всички да разчитат на теб! Не се сещам за друго име, толкова влиятелно в света на модата. За нея пишат книги, правят филми и както самата тя споделя: „Филмът е наистина забавен, всяко нещо, което кара модата да изглежда забавна и бляскава е интересно и прекрасно за индустрията, така че бях на 100% зад проекта.”.
 Тя наложи стила “фюжън” или миксирането на евтини марки със скъпи. Така тя свърза дизайнери и потребители, както й самата Дона Каран отбелязва.
Независимо от чепатия й характер, Анна има съществен принос за откриване на млади таланти в модния дизайн. Огромна е заслугата й за подпомагането и финансирането им.
Виждате ли, монетата има две страни – тя е демон и ангел в едно. За едни е фея с вълшебна пръчица, а за други вещица. Ако разтълкуваме смисъла на думата вещица, ще открием, че това са вещите в занаята, учените и знаещите жени,  дръзнали да покажат истината  и затова изгаряни на клада. Нейният необикновен ум, остър език и солени шеги я правят различна. Рязка и откровена, с ултимативен вкус и безупречен индивидуален стил, тя е истински образец за кулутрно  и естетическо влияние в съвременния лайфстайл. Във водовъртежа на модния свят
тя си постави за цел да намери точния баланс между Демикутюра (скъпата луксозна конфекция, изместила Откутюра отчасти) и масовото прет-а-порте. Желязната лейди ще остави трайни следи в главите на зрителите и те трудно ще забравят Миранда, а още по-малко Мерил Стрийп!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *